Αναμένοντας τα «αποδεικτικά στοιχεία» των ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα αποδεικτικά στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών τα οποία θεωρεί ότι στηρίζουν τον ισχυρισμό της Ουάσιγκτον πως...
το αεροσκάφος της Malaysia Airlines που συνετρίβη στην Ουκρανία καταρρίφθηκε από έναν πύραυλο που ερρίφθη από περιοχή που ελέγχουν οι αυτονομιστές, ανέφερε το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Πολυάριθμες αποδείξεις έχουν ήδη παρουσιαστεί και συνθέτουν μια αρκετά πειστική εικόνα» επισήμανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Αξιωματούχοι των υπηρεσιών κατασκοπείας θα μιλήσουν αργότερα και θα παρουσιάσουν περισσότερα στοιχεία και περισσότερες αποδείξεις» προσέθεσε ο ίδιος, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για την φύση αυτών των πληροφοριών.

Την ίδια ώρα, οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι οι σοροί που έφτασαν στο Χάρκοβο είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με όσες είχαν αναφέρει οι αυτονομιστές. Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι σοροί είναι 200, ενώ οι παρατηρητές της Οργάνωσης για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη ανέφεραν ότι υπάρχουν ακόμη άψυχα σώματα στο σημείο της τραγωδίας. Ωστόσο, αργότερα έγινε γνωστό ότι η έρευνα στα βαγόνια συνεχίζεται. 

Τα μαύρα κουτιά του μοιραίου Boeing των Μαλαισιανών αερογραμμών βρίσκονται στα χέρια εμπειρογνωμόνων της Μαλαισίας. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές τήρησαν την υπόσχεσή τους προς τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας και παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων παρέδωσαν στο Ντόνετσκ τα δύο μαύρα κουτιά που ίσως ρίξουν φως στην τραγωδία που συγκλονίζει τον κόσμο.

Η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να επανεξετάζει τις κυρώσεις της εναντίον της Ρωσίας και προτίθεται να μελετήσει την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. 

Η Ουάσιγκτον επίσης θα καλωσόριζε τη λήψη περαιτέρω βημάτων με στόχο να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία, ειδικά από την Ευρώπη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ στους δημοσιογράφους. «Η προθυμία μας να σκεφτούμε να επιβάλουμε επιπλέον κυρώσεις είναι κάτι που συνεχίζει να αποτελεί μια πιθανή επιλογή» είπε ο Έρνεστ.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει την Πέμπτη για ένα νέο κατάλογο προσωπικοτήτων και φορέων από τη Ρωσία σε βάρος των οποίων θα επιβάλλει στοχευμένες κυρώσεις, εξαιτίας της στήριξής που παρέχουν στους φιλορώσους αντάρτες στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

«Θέλουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη»

Η στάση απέναντι στη Ρωσία έχει αλλάξει «θεμελιωδώς» μετά τη συντριβή την προηγούμενη εβδομάδα ενός αεροσκάφους των Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πιέσει τη Μόσχα να κάνει περισσότερα για να αποκλιμακώσει την ένταση στην περιοχή, δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός. 

«Θέλουμε δικαιοσύνη, μια κοινή προσέγγιση από την ΕΕ και πίεση στη Ρωσία ώστε να κάνει περισσότερα», υπογράμμισε ο Μαρκ Ρούτε. «Οι προτεραιότητές μας είναι πάρουμε πίσω τους ανθρώπους μας, να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα και να αποδοθεί δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναγνώστες