Τα μαλλιά σού στέλνουν σημάδια για την υγεία σου. Ποια είναι αυτά που «χτυπούν» το καμπανάκι;

Όπως τα νύχια, έτσι και τα μαλλιά αποτελούν ένδειξη για την κατάσταση της υγείας μας. Υπάρχουν τέσσερα βασικά σημεία που στα οποία θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή...

Αδύναμα, θαμπά μαλλιά

Η πλούσια «χαίτη» είναι αναμφίβολα σημάδι καλής υγείας. Εάν παρατηρήσετε ξαφνική αλλαγή στα μαλλιά, για παράδειγμα η τρίχα να είναι λεπτή και θαμπή, σκεφτείτε αν έχετε κάνει κάποια πρόσφατη αλλαγή. Μήπως ξεκινήσατε κολύμβηση και σας επηρεάζει το χλώριο της πισίνας; Ή μήπως βάψατε τα μαλλιά σας; Μεταξύ άλλων, τα αδύναμα μαλλιά είναι σύμπτωμα διαταραχής του θυρεοειδούς.

Πιτυρίδα

Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν πιτυρίδα λόγω στρες ή κακής ποιότητας σαμπουάν. Είναι κάτι που αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα, όμως αν τα σημάδια επιμένουν και επιδεινώνονται μπορεί να αποτελούν ένδειξη ψωρίασης.

Τριχόπτωση

Κατά μέσο όρο, χάνουμε περίπου 100 τρίχες την ημέρα. Η τριχόπτωση είναι έως ένα βαθμό φυσιολογική, όμως αν παρατηρήσετε απότομες αλλαγές στην πυκνότητα των μαλλιών ίσως θα πρέπει να δώσετε λίγη περισσότερη προσοχή. Η τριχόπτωση μπορεί να αποτελεί σημάδι υποθυρεοειδισμού ή υπερθυρεοειδισμού, καθώς και συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.

Ξηρά, εύθραυστα μαλλιά

Η τρίχα αποτελείται από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη. Εάν δε λαμβάνουμε τις απαραίτητες πρωτεΐνες από τη διατροφή μας σε ημερήσια βάση, τότε τα μαλλιά αποδυναμώνονται. Η ξηρότητα και το σπάσιμο της τρίχας μπορεί να αποτελούν ένα ακόμη προειδοποιητικό σημάδι διαταραχής του θυρεοειδούς.

Αναγνώστες