Νέα έρευνα «σβήνει» τον εθισμό στα ναρκωτικά !

Σύμφωνα με νέα έρευνα του καθηγητή Barry Everitt του Πανεπιστημίου του Cambridge, οι χρήστες παράνομων ουσιών θα μπορούσαν να σβήσουν τις αναμνήσεις από τον εθισμό τους στα ναρκωτικά, καταφέρνοντας έτσι να νικήσουν την εξάρτησή τους...

 Η έρευνα μπορεί να προσφέρει μία ριζοσπαστική νέα μέθοδο θεραπείας για την εξάρτηση των ανθρώπων από τα ναρκωτικά, εφόσον οι ερευνητές έχουν ήδη καταλήξει ότι ο δρόμος προς τον εθισμό συντελείται με την μετατόπιση του ελέγχου της συμπεριφοράς από μία περιοχή του εγκεφάλου σε άλλη. Με αυτή τη διεργασία, η χρήση ναρκωτικών, από εκούσια πράξη γίνεται στόχος, πριν τελικά καταλήξει να γίνει ψυχαναγκαστική πράξη.

 Όπως δηλώνει ο καθηγητής Everitt, ο οποίος είναι και ένας από τους νικητές του φετινού αναγνωρισμένου βραβείου Fondation (CORR) Ipsen Neuronal Plasticity Prize, η διατάραξη των διαδρομών των αναμνήσεων θα μπορούσε να εξασθενήσει τις ισχυρές “ψυχαναγκαστικές” έντονες επιθυμίες, να μειώσει τη “συμπεριφορά αναζήτησης ναρκωτικών” και να ανοίξει ένα νέο πεδίο στην θεραπεία των εξαρτήσεων. 

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι, όταν οι αναμνήσεις από τη χρήση ναρκωτικών επαναδραστηριοποιούνται με την ανάκτηση τους από τον εγκέφαλο, εισέρχονται σε μία εύκαμπτη και ασταθή κατάσταση. Με την τοποθέτηση αρουραίων σε αυτή την κατάσταση, ο καθηγητής Everitt ήταν σε θέση να εμποδίσει την επανασύνδεση των αναμνήσεων, μπλοκάροντας τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου ή αδρανοποιώντας βασικά γονίδια.

 «Είναι η συναισθηματική διείσδυση από τις αναμνήσεις, οι οποίες σχετίζονται με τα ναρκωτικά και το φόβο, που μπορεί να μειωθεί, παρά η επεισοδιακή μνήμη ενός ατόμου που πήρε ναρκωτικά στο παρελθόν ή είχε μία τραυματική εμπειρία», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Independent ο καθηγητής. «Η συνειδητή μνήμη διατηρείται ανέπαφη, μετά τον αποκλεισμό της ενοποίησης (των αναμνήσεων), αλλά η συναισθηματική διέγερση που οδηγεί στην αναζήτηση ναρκωτικών ή τα οδυνηρά συναισθήματα φόβου μειώνεται». 

«Φυσικά, η αδρανοποίηση γονιδίων στον εγκέφαλο δεν είναι εφικτή στους ανθρώπους», ανέφερε ο καθηγητής στο FENS. «Οπότε κατευθύνουμε την έρευνα μας προς τον καλύτερο προσδιορισμό των υποκείμενων μηχανισμών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την επανασύνδεση της μνήμης», ενώ πρόσθεσε: «Εξετάσαμε ειδικά τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να στοχεύσουμε στις δυσπροσαρμοστικές αναμνήσεις που σχετίζονται με τα ναρκωτικά και να τις αποτρέψουμε από το να πυροδοτήσουν τη λήψη ναρκωτικών και την υποτροπή».

Αναγνώστες