Ο θάνατος Τούρκου βαρόνου ναρκωτικών που έσπειρε το θάνατο σε ναρκομανείς του Μόντρεαλ

Το Μόντρεαλ έχει έρθει αντιμέτωπο με μία απροσδόκητη αύξηση στους θανάτους από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Οι θάνατοι από τις 18 Μαΐου έχουν ανέλθει στους 56 ενώ ο συνήθης μέσος όρος για την περίδοο αυτή είναι 1,3 θάνατοι...

Τα θύματα είναι χρήστες μεταξύ 20 και 61 ετών, ενώ οι θάνατοι τους συνδέονται με χρήση ηρωίνης και κοκαΐνης.

Σύμφωνα με γιατρούς, οι διακινητές έχουν νοθεύσει την ηρωίνη που κυκλοφορεί στο Κεμπέκ, αφού μία παρόμοια περίπτωση είχε προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους και στις ΗΠΑ, αναφέρει το VICE.

Όπως αναφέρει η La Presse η εξαφάνιση των νονών ναρκωτικών στην περιοχή έχει αλλάξει τις ισορροπίες. Για χρόνια η "πιάτσες" των ναρκωτικών ελέγχονταν από μία μικρή ομάδα εμπόρων οι οποίοι άνηκαν στην τούρκικη μαφία, Ιρανούς διακινητές, την ιταλική μαφία και εγκληματικές ομάδες από το Κεμπέκ.

Όλα ξεκίνησαν με την εξαφάνιση και τον πιθανό θάνατο, του Τούρκου βαρόνου ναρκωτικών και αρχηγού της τουρκικής μαφίας, Attilla Gascar, αφήνοντας την διακίνηση ναρκωτικών στο απόλυτο χάος.

Η αύξηση των συνθετικών ναρκωτικών (όπως η κοδεΐνη) στην Νότια Αμερική έχει αλλάξει τον χάρτη και το εμπόριο ναρκωτικών, αφού σύμφωνα με την αστυνομία του Κεμπέκ, η αύξηση αυτού του είδους ναρκωτικών είναι δραστική. Μάλιστα την περασμένη χρονιά βρέθηκαν τρία κιλά φαιντανύλης (fentanyl) μιας ουσίας που ανήκει στους ισχυρούς αγωνιστές των οπιοειδών.

"Η κοκαΐνη χάνει έδαφος έναντι των συνθετικών ναρκωτικών", αναφέρει η Dr. Claire Morissette, από το τμήμα δημόσιας υγείας του Μόντρεαλ.

Σύμφωνα με τις αρχές δεν είναι ακόμα γνωστό αν η κατάσταση στο χάρτη των ναρκωτικών είναι προσωρινή ή θα αλλάξει, αλλά, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι χρήστες είναι πανικόβλητοι.

Το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Κεμπέκ ανακοίνωσε ένα σχέδιο για να κάνει τη ναλοξόνη (φάρμακο απεξάρτησης από τα οπιοειδή) διαθέσιμη και σε παραϊατρικό προσωπικό, αλλά είναι κάτι που θα χρειαστεί εβδομάδες για να εφαρμοστεί, με τους θανάτους από ναρκωτικά να αυξάνουν.

Μία άλλη επιλογή είναι η επίσπευση της διαδικασίας για την έναρξη λειτουργίας των ειδικών χώρων όπου οι ναρκομανείς θα μπορούν να κάνουν, παρουσία ιατρών, χρήση ναρκωτικών.

Αναγνώστες