Ποιες ώρες της ημέρας είμαστε πιο ειλικρινείς !

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, η ώρα της ημέρας επηρεάζει σημαντικά τη συμπεριφορά και την ηθική μας...

Ψυχολόγοι από τέσσερα αμερικανικά πανεπιστήμια αναζήτησαν τη σχέση της ειλικρίνειας και της ηθικής ανάλογα με το χρονότυπο του ατόμου, δηλαδή ποιες ώρες τις ημέρας δραστηριοποιείται πιο έντονα.

Περίπου 200 άτομα συμμετείχαν στη μελέτη και τους ζητήθηκε να πραγματοποιήσουν τεστ και να παίξουν παιχνίδια στρατηγικής, χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς ποιο ήταν το αντικείμενο της έρευνας.

Οι ερευνητές από το Johns Hopkins, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, το Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Τζώρτζταουν διαπίστωσαν ότι είμαστε πιο ειλικρινείς και ηθικοί τις ώρες που αναλογούν στο χρονότυπό μας.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι όσοι αγαπούν το πρωινό ξύπνημα φέρονται πιο τίμια τις πρωινές ώρες, ενώ οι βραδινοί τύποι είναι πιο ειλικρινείς μετά τη δύση του ηλίου.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα έπειτα από σειρά δοκιμών, στα οποία οι συμμετέχοντες έπρεπε να διαγωνιστούν για ένα χρηματικό έπαθλο. Αυτό που δε γνώριζαν οι συμμετέχοντες ήταν ότι η επιστημονική ομάδα γνώριζε κατά πόσο λένε αλήθεια για τις επιδόσεις τους στα τεστ.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Journal of Law, Medicine & Ethics υπογραμμίζει ότι η συμπεριφορά μας φαίνεται να εναρμονίζεται με το χρονότυπό μας, δηλαδή με τις ώρες τις ημέρας που προτιμούμε να παραμένουμε πιο δραστήριοι.Αναγνώστες