«Λευκή» πορεία στο Άμστερνταμ στη μνήμη των θυμάτων της πτήσης MH17

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι, η πλειονότητα των οποίων ήταν ντυμένοι στα λευκά, συμμετείχαν σήμερα το βράδυ στη σιωπηλή πορεία στους δρόμους του Άμστερνταμ στη μνήμη των 298 θυμάτων της πτήσης MH17 των Malaysia Airlines, ανάμεσα στα οποία ήταν 193 Ολλανδοί, που συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία...

Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Νταμ και περίπου στις 20:15 (τοπική ώρα, 21:15 ώρα Ελλάδας) πραγματοποίησαν πορεία μερικών χιλιομέτρων για να καταλήξουν μία ώρα αργότερα στη ίδια κεντρική πλατεία του Άμστερνταμ, όπου άφησαν να πετάξουν στον ουρανό πολλές εκατοντάδες λευκά μπαλόνια.

«Είναι σημαντικό να συγκεντρωνόμαστε, να δείχνουμε ότι είμαστε όλοι μαζί, ότι μοιραζόμαστε τον πόνο των οικογενειών και των φίλων», δήλωσε ο Λεόν, 35 ετών που φορούσε ένα λευκό μπλουζάκι. 

«Και είναι σημαντικό όλος ο κόσμος να φορά λευκά, το χρώμα της ελπίδας, αυτό σημαίνει ότι κοιτάμε το μέλλον», πρόσθεσε.

«Είναι απίστευτο ότι το 2014 ένα πολιτικό αεροσκάφος καταρρίπτεται από έναν πύραυλο, ελπίζω πραγματικά ότι θα χυθεί φως στα γεγονότα», είπε από την πλευρά του ο Τιμ.

Οι πρώτες σοροί των θυμάτων έφτασαν σήμερα το απόγευμα από την ανατολική Ουκρανία στο Αϊντχόβεν. Έπειτα από μια τελετή στο αεροδρόμιο οι σοροί μεταφέρθηκαν σε μια ολλανδική στρατιωτική βάση για να προχωρήσει η διαδικασία ταυτοποίησή τους.

Η ολλανδική κυβέρνηση έχει κηρύξει τη σημερινή ημέρα πένθους για τη χώρα.

Αναγνώστες