«Ορφανή» από βότσαλα κινδυνεύει να μείνει η παραλία Λαλάρια στη Σκιάθο -Πρόστιμα σε όσους τα παίρνουν

Ντόπιοι και τουρίστες αποδεκατίζουν τα Λαλάρια, από τα εντυπωσιακά, άσπρα βότσαλα, που έκαναν την ομώνυμη παραλία της Σκιάθου ονομαστή σε όλο τον κόσμο...

Οπως αναφέρουν εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων στην εφημερίδα «Εθνος», οι ντόπιοι τα μαζεύουν και διακοσμούν με αυτά τις αυλές τους, άλλοι τα ζωγραφίζουν και τα πωλούν, ενώ οι τουρίστες τα θεωρούν ως το τέλειο σουβενίρ. Οι γεωλόγοι από την πλευρά τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως υποστηρίζουν, χρειάζονται χιλιάδες χρόνια για να γεμίσει ξανά η παραλία από τα χαρακτηριστικά άσπρα βότσαλα.

Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την παραλία, το λιμεναρχείο Σκιάθου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαγορεύεται η συλλογή βότσαλων, ενώ όποιος πιαστεί στα πράσα να «αποψιλώνει» τα Λαλάρια θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόστιμο που κυμαίνεται από 400 μέχρι και 1.000 ευρώ.

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Η Σκιάθος» ανέλαβε να τοποθετήσει στην παραλία με προειδοποιητικές πινακίδες, ενώ τοποθέτησε σχετικά ενημερωτικά σημειώματα και μέσα στα τουριστικά σκάφη που κάνουν δρομολόγια προς τη διάσημη ακτή.

«Το τοπίο έχει αλλοιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και πλέον η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Το καλοκαίρι η παραλία αδειάζει από βότσαλα, όλοι έρχονται πρώτα για να μαζέψουν πέτρες και μετά να απολαύσουν το τοπίο. Αυτό δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί», δήλωσε στο «Εθνος», εκ μέρους του συλλόγου «Η Σκιάθος», ο Θοδωρής Τζούμας.

Πού είναι τα Λαλάρια και γιατί θεωρούνται από τις ομορφότερες παραλίες στην Ελλάδα

Τα Λαλάρια βρίσκονται στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού και σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του δήμου Σκιάθου, είναι μία από της ομορφότερες της Ελλάδας, καθώς ο βοριάς πέφτει με μανία πάνω στους απόκρημνους ολόλευκους βράχους, που ορθώνονται επιβλητικοί πάνω από τη θάλασσα και δημιουργεί, εκατομμύρια χρόνια τώρα, τα ολοστρόγγυλα, λευκά βότσαλα τα «λαλάρια» τα οποία καλύπτουν όλη την παραλία.

Η πασίγνωστη «Τρύπια Πέτρα» στέκει φρουρός στην άκρη της παραλίας. Η άγρια ομορφιά του τοπίου και η πραγματικά πεντακάθαρη θάλασσα μαγεύουν τον κάθε επισκέπτη.


Ωστόσο, η πρόσβαση στην ακτή γίνεται αποκλειστικά διά θαλάσσης και μόνο όταν επικρατεί νηνεμία. Από το λιμάνι της Σκιάθου ξεκινούν καθημερινά, όταν ο καιρός το επιτρέπει, βάρκες για τα Λαλάρια.

Μάλιστα, για λόγους προστασίας του φυσικού κάλους και του τοπίου, οι τοπικές αρχές δεν έχουν επιτρέψει ούτε την λειτουργία έστω και μικρού αναψυκτηρίου, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να εφοδιάζονται με νερό από το λιμάνι του νησιού.Αναγνώστες