Προσοχή με τα δώρα που δίνεται στα παιδιά σας : Παιδί έχασε μέρος της όρασής του από παιχνίδι laser

Δωδεκάχρονο παιδί προκάλεσε σοβαρά και μη αναστρέψιμα τραύματα στα μάτια του παίζοντας με δείκτη laser που αγόρασε από το Ίντερνετ, ανακοίνωσε το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύθηκε στη... νότια Αυστρία και το οποίο προειδοποιεί για τους σοβαρούς κινδύνους που κρύβουν αυτού του είδους τα εργαλεία.
 
Ο μικρός Αυστριακός έχασε το 60% της όρασής του και από τα δύο του μάτια, «λόγω της ανάκλασης της δέσμης laser καθώς έπαιζε απέναντι από έναν καθρέφτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Klinikum Klagenfurt, στο Klagenfurt am Wörthersee, την πρωτεύουσα της Καρινθίας.

Ο δείκτης laser, κινεζικής κατασκευής, υποτίθεται ότι ήταν κατηγορίας 2, επίπεδο που επιτρέπεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς στον αμφιβληστροειδή χιτώνα μέσα σε 0,25 του δευτερολέπτου, αναφέρεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου.

«Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας τραυματίστηκε σε βάθος και κατά μη αναστρέψιμο τρόπο. Δεν υπάρχει θεραπεία για αυτού του είδους τους τραυματισμούς», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Στην πράξη, το παιδί ανέφερε ότι έχει διαρκώς μία μεγάλη μαύρη κηλίδα στο οπτικό του πεδίο.

Οι δείκτες laser, αγαπημένα παιγνίδια των εφήβων, κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες ως προς την ισχύ τους και, κατά συνέπεια, ως προς την επικινδυνότητά τους. Μόνο οι δείκτες των κατηγοριών 1 και 2 έχουν άδεια ελεύθερης διάθεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, η κλινική της Αυστρίας προειδοποιεί κατά των συσκευών αυτού του είδους που πωλούνται χωρίς να έχουν υποβληθεί σε ελέγχους σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς ή συσκευών που αναγράφουν ψευδώς ότι ανήκουν σε κάποια κατηγορία, όπως ήταν η περίπτωση του δείκτη laser του μικρού Αυστριακού.

Αναγνώστες