Πώς μετακινούνται οι ψηφοφόροι 4 μέρες πριν τις κάλπες

Κατάρρευση κάθε ιδεολογικού φράγματος και απαλοιφή των κομματικών «ταυτοτήτων» δείχνουν όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα, με τη δεξαμενή των δεξιών ψηφοφόρων και των... αναποφάσιστων να αποτελεί την πολύφερτη νύφη που αναμένεται να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο σε μία ενδεχόμενη αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ ή το κλείσιμο της ψαλίδας από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

Δημοσκόποι σημειώνουν ότι η ευκολία στις κομματικές μετακινήσεις είναι πρωτοφανής με αποτέλεσμα οι όποιες προβλέψεις να καθίστανται επισφαλείς. Παράλληλα, και τα δύο κομματικά επιτελεία έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στους αναποφάσιστους που αναμένεται να γείρουν την πλάστιγγα.

Μεγαλύτερος χαμένος εμφανίζεται να είναι το Κέντρο, με τις διαρροές να σημειώνονται τόσο προς το ΣΥΡΙΖΑ όσο περίπου και σε ίδιο ποσοστό προς τη Νέα Δημοκρατία, με την πλάστιγγα ωστόσο να μην γέρνει μόνο από τις φυγόκεντρες δυνάμεις του κεντρώου χώρου, όπως παραδοσιακά γινόταν. Ανιχνεύσιμες είναι και διαρροές της Νέας Δημοκρατίας απευθείας προς το ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα της Συγγρού να δείχνει αδυναμία να περιχαρακώσει τα δημοσκοπικά ποσοστά της προς τα Αριστερά.

Οι δύο χθεσινές δημοσκοπήσεις για το MEGA και το ΣΚΑΙ τοποθετούν τέσσερις ημέρες πριν τις κάλπες τη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας στις 4 μέχρι και τις 6,5 ποσοστιαίες μονάδες, με την Κουμουνδούρου να διατηρεί και να αμβλύνει τη διαφορά ένεκα της εισροής ψηφοφόρων που το 2012 είχαν συμπαραταχθεί με τη Νέα Δημοκρατία. 

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για το ΣΚΑΙ το 11% των γαλάζιων ψηφοφόρων προτίθεται να στηρίξει το ΣΥΡΙΖΑ, με την ψήφο σε πλείστες των περιπτώσεων να χαρακτηρίζεται τιμωρητική για τα λουκέτα, την ύφεση και την συνεχιζόμενη φοροεπιδρομή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντίστροφη πορεία από το ΣΥΡΙΖΑ προς τη Νέα Δημοκρατία που ανιχνεύεται στη δημοσκόπηση φτάνει μόλις το 1%.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να απορροφά τις μεγαλύτερες δυνάμεις από τις εξ” αριστερών διαρροές του, ενώ η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να επαναπατρίσει τους ψηφοφόρους που έχουν φύγει προς τα δεξιά της, με εξαίρεση ψηφοφόρους από τους ΑΝΕΛ που εμφανίζουν τάση επιστροφής στη ΝΔ, γεγονός που έχει καταστήσει και οριακή την είσοδό τους στη Βουλή, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις.

Στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το ποσοστό που λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 33,5%, ενώ η ΝΔ παρέμεινε σταθερή στο 27%. Ακολουθούν το Ποτάμι με 7,5% και το ΚΚΕ με τη Χρυσή Αυγή στο 5,5%. Στο 4,5%, η πρόθεση ψήφου για το και σταθερά στο 3% οι ΑΝΕΛ.

Στη δημοσκόπηση της GPO για το MEGA, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 30,4 και ακολουθεί η ΝΔ με 26,4. Στην τρίτη θέση ισοψηφούν με 5,2% το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή, ενώ ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 5,1%, το ΚΚΕ με 4,8% και στο όριο του 3% υπολογίστηκε η δύναμη των ΑΝ.ΕΛ. Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών μένει εκτός Βουλής με 2,5%, ο ΛΑΟΣ με 1,2%, η συμμαχία της ΔΗΜΑΡ με τους Πράσινους και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να μένουν στο 1%.

Αναγνώστες