Αύριο η ημέρα της κρίσης για την Ελλάδα! Δίνουμε τη λίστα, ελπίζουμε σε ρευστό…

Η ημέρα της κρίσης για την ελληνική οικονομία έφτασε!

Αύριο, 25 Μαρτίου, η Ελλάδα αναμένεται να καταθέσει τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων, σε συνέχεια των ....όσων αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες στη μίνι σύνοδο κορυφής του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάριο Ντράγκι.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, αύριο Τετάρτη θα γίνει τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, με επίκεντρο την Ελλάδα.

Προτού ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων υποβληθεί οριστικά στους δανειστές αναμένεται να τύχει λεπτομερούς αξιολόγησης και επεξεργασίας από παράγοντες των πιστωτών ώστε να μην υπάρξουν νέες παρεξηγήσεις ή αμφισβητήσεις. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και το κατάλληλο «editing» από έμπειρους εκπροσώπους των θεσμών. Με τον τρόπο αυτό η ελληνική πλευρά θα διεκδικήσει την εκταμίευση της λεγόμενης ενδιάμεσης χρηματοδότησης, παρουσιάζοντας παραλλήλως μεταρρυθμίσεις και σχέδια νόμου τα οποία αναμένονται από καιρό.

Για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας, η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει άμεσα στην καταβολή (ή άλλη αξιοποίηση για κάλυψη των αναγκών ρευστότητος) των 1,9 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και στην είσπραξη τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ από τον EFSF, που περιλαμβάνονταν στο πακέτο των 7,2 δισ. ευρώ που έχουν «παγώσει» προς τη χώρα μας, ήδη και πριν τις εκλογές, για να αποφύγει το ενδεχόμενο να στερέψουν τα κρατικά ταμεία από χρήματα όταν τα ταμειακά διαθέσιμα εξαντληθούν. Εκτός από τα 3,1 δισ. όμως, στην κυβέρνηση θεωρούν πως θα ήταν εφικτό να δοθούν στη χώρα μας και άλλα 1,8 δισ. ευρώ μέσα στον Απρίλιο, αλλά αυτό εξαρτάται και πάλι από την θετική αξιολόγηση από τους τρεις Θεσμούς και τον EFSF.

Την ίδια στιγμή, το οικονομικό επιτελείο αποκαλύπτει ένα-ένα κάποια από τα όπλα που έχει στην κατοχή της προκειμένου να εξευμενίσει την οργή των Ευρωπαίων για την καθυστέρηση υλοποίησης των συμφωνηθέντων και να δείξει στους δανειστές ότι ξεκινά να υλοποιεί όσα είχαν αποφασιστεί στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη αποκάλυψε την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τον ΦΠΑ σε συγκεκριμένα νησιά, αποκαλύπτοντας μία μόνο ένδειξη για το ποιο θα είναι το περιεχόμενο της λίστας των μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να υποβάλει η κυβέρνηση στο Eurogroup.

Όσον αφορά σε πιθανή αύξηση του ΦΠΑ σε ποτά και τσιγάρα, υπογράμμισε ότι τα τσιγάρα είναι πρόβλημα, καθώς οι ειδικοί φόροι είναι ήδη στο 88%. Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί η φορολόγηση του πετρελαίου, τονίζοντας ότι η υπερβολική αύξηση των φόρων οδήγησε ήδη σε περιβαλλοντική καταστροφή.

Αναγνώστες