Ήθελε να πουλήσει αρχαία μαρμάρινη στήλη σε αστυνομικό

Την ώρα που προσπαθούσε να πουλήσει μια απομίμηση αρχαίας μαρμάρινης στήλης σε αστυνομικό έναντι 45.000 ευρώ συνελήφθη ένας 46χρονος αρχαιοκάπηλος στην.. παλαιά Εθνική Οδό Καβάλας – Ξάνθης.

Ο 46χρονος άνδρας συνελήφθη χθες το απόγευμα και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, των νόμων περί όπλων και περί τελωνειακού κώδικα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, σχετικά με κατοχή και πώληση αρχαίων αντικειμένων από τον 46χρονο, πραγματοποιήθηκε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση. Κατά τη διάρκεια αυτής, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι διέθεσε, έναντι 45.500 ευρώ, σε αστυνομικό, που εμφανίστηκε ως υποψήφιος αγοραστής, μια μαρμάρινη στήλη.

Σε έλεγχο που ακολούθησε στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με το οποίο προσήλθε ο δράστης στο προκαθορισμένο σημείο, καθώς και την κατοχή του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία νάιλον συσκευασία με καπνό, βάρους 26 γραμμαρίων, για τον οποίο δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί, ένα σπρέι πιπεριού, το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των 45.500 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο.

Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του, οι αστυνομικοί εντόπισαν επίσης, μεταξύ άλλων και κατάσχεσαν:

2 συσκευασίες με καπνό, συνολικού βάρους 815 γραμμαρίων, για τον οποίο δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί 1 πιστόλι κρότου αερίου 8 φυσίγγια κρότου αερίου 1 γεμιστήρα 1 δερμάτινη θήκη όπλου 1 σπάθα, συνολικού μήκους 58 εκατοστών 1 πτυσσόμενη μεταλλική ράβδο (γκλοπ) 1 πλήρες εξοπλισμός ανίχνευσης μετάλλων 1 μολύβδινη πλάκα 1 ξύλινο κουτί, που περιείχε 6 γυάλινα φιαλίδια διακρίβωσης χρυσού 2 ζευγάρια κιάλια 2 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας 1 σκαπτικό εργαλείο 4 ηλεκτρικές συσκευές 1 βιβλίο, που απεικονίζει αρχαία νομίσματα φωτογραφίες αρχαίων αντικειμένων διάφορες χειρόγραφες σημειώσεις φωτοαντίγραφα από σελίδες βιβλίων διάφοροι χάρτες 1 μεγεθυντικός φακός Κατασχέθηκε επιπλέον η παραπάνω μαρμάρινη στήλη, η οποία, σύμφωνα με εξέταση, που ακολούθησε από αρμόδιους αρχαιολόγους της Εφορίας Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου, αποτελεί βάση περιρραντηρίου – σιντριβανιού, που είναι κατασκευασμένη από τσιμεντοκονία με γύψο και μιμείται αρχαίο αντικείμενο.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας.

Αναγνώστες