Έρευνα: Δραματική η αύξηση των αυτοκτονιών κροκοδείλων στην Ελλάδα της κρίσης

Μπορεί ο θάνατος του Σήφη, του αγαπημένου κροκόδειλου της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της χώρας να αποδόθηκε από τα καθεστωτικά ΜΜΕ στο ψύχος, φαίνεται ωστόσο...
πως νέα ευρήματα που έχει στην κατοχή του το «Κουλούρι» αποδεικνύουν ότι το ίδιο το συμπαθές ερπετό έδωσε τέλος στη ζωή του.

Η αυτοκτονία του Σήφη μάλιστα δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν ένα μεμονωμένο περιστατικό, αφού έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σχετικά με την κατάσταση των κροκοδείλων στην Ελλάδα της κρίσης είναι ενδεικτική των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα ζώα τα τελευταία χρόνια. Αναλυτικότερα, κατά τα «μνημονιακά» έτη 2011-2012, σημειώθηκε αύξηση 100% στις αυτοκτονίες κροκοδείλων σε σχέση με την περίοδο έως το 2010, σύμφωνα με στοιχεία που ανέλυσαν ερευνητές από την Ελλάδα και τη Βρετανία.

Η συγκεκριμένη έρευνα, όπως πολλές άλλες, έρχεται να καταδείξει τις συνέπειες της κρίσης στην ψυχική υγεία των ελληνικών κροκοδείλων, με κύριο λόγο της αυτοκτονίας την ανεργία. Πιο σοβαρές φάνηκε ότι ήταν οι συνέπειες για τους αρσενικούς κροκόδειλους που έχασαν τη δουλειά τους σε σχέση με τους θηλυκούς, ενώ αύξηση παρουσιάστηκε και στους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Γεώργιο Ραχιώτη, επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας Κροκοδείλων του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι αναλύσεις έδειξαν ότι υπήρξε ένα σημαντικό «άλμα» στη θνησιμότητα από αυτοκτονίες μετά το 2010, έτος-«ορόσημο» για την εφαρμογή του μνημονίου και των πολιτικών λιτότητας στη χώρα μας.

Σε επίπεδο αριθμών, ο δείκτης αυτοκτονιών στην Ελλάδα από 0 ανά 100.000 κροκόδειλους το 2010 αυξήθηκε σε 1 ανά 100.000 το 2012. Ανάμεσα στα δύο φύλα, χειρότερη αποδείχτηκε η κρίση για τους αρσενικούς, στους οποίους ο δείκτης αυτοκτονιών από 0/100.000 έως το 2010 ανέβηκε στο 1/100.000 στη συνέχεια. Στους θηλυκούς η τάση ήταν σταθερή, από 0 πριν από την κρίση, σε 0 μετά.

Τέλος, πρόσφατες έρευνες προειδοποιούν ότι οι αυτοκτονίες κροκοδείλων δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου στον τομέα της επιδείνωσης της ψυχικής υγείας λόγω της κρίσης και της λιτότητας. Τα περιστατικά κατάθλιψης και κροκοδείλιου άγχους εμφανίζουν σημαντική αύξηση τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Νότια Ευρώπη με τους ειδικούς να απευθύνουν έκκληση σε όσους κροκόδειλους εμφανίζουν ανάλογα συμπτώματα να απευθύνονται άμεσα σε ψυχολόγους.
πηγη

Αναγνώστες