Σκουρλέτης: Υποχρεωτική η καταβολή των μισθών μέσω τραπεζών

Τις δραματικές συνθήκες που διαμόρφωσε στην αγορά εργασίας η οικονομική κρίση, αλλά και οι μνημονιακές παρεμβάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων που ...κατάργησαν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και έριξαν τους κατώτατους μισθούς κατά 25% (και 35% για τους νέους κάτω των 25 ετών) έρχεται να αποκαταστήσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Με το νομοσχέδιο που έστειλε χθες (20/04/2015) στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) το υπουργείο Εργασίας, αποκαθίστανται οι Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, αυξάνεται σταδιακά ο κατώτατος μισθός και επανέρχονται οι "παγωμένες" τριετίες.

Ταυτόχρονα εξουδετερώνονται οι εκατοντάδες χιλιάδες ατομικές συμβάσεις εργασίας που υπέγραψαν την τελευταία τριετία οι λεγόμενες "ενώσεις προσώπων" και με τις οποίες υπολογίζεται ότι μειώθηκαν οι αποδοχές των εργαζομένων στην ιδιωτικό τομέα από 10% έως και 50% ή 60%!

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση στην καταβολή των αποδοχών (αφορά 1.000.000 εργαζόμενους) και να χτυπηθεί η "μαύρη εργασία", αναμένεται να υπάρξει υπουργική απόφαση, ώστε να εφαρμοστεί διάταξη που κάνει υποχρεωτική την καταβολή των μισθών μέσω των τραπεζών.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο καθηγητής πανεπιστημίου Γιάννης Κουζής, οι μειώσεις στους μισθούς με τις 1.440 επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί κυμαίνονται από 10% έως 40%. Σε οκτώ στις δέκα περιπτώσεις που οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί με ένωση προσώπων οι μισθοί υποχώρησαν στα 586 ευρώ.

Υπολογίζεται πως δύο στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα έχουν καθυστέρηση στην πληρωμή των μισθών. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις η καθυστέρηση φτάνει ακόμα και τα δύο έτη.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο κ. Κουζής οι μειώσεις στους μισθούς με τις 1.440 επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί κυμαίνονται από 10% έως 40%. Σε οκτώ στις δέκα περιπτώσεις που οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί με ένωση προσώπων οι μισθοί υποχώρησαν στα 586 ευρώ.

Οι ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας θα αφορούν:

Αύξηση του κατώτατου μισθού για τους άνω των 25 ετών εργαζόμενους από τα 586 στα 650 ευρώ τον Οκτώβριο.

Αύξηση του κατώτατου μισθού για τους νέους από τα 510 στα 650 ευρώ τον Οκτώβριο.

Ξεπάγωμα των τριετιών – που με το ισχύουν καθεστώς- δεν μπορούν να αυξηθούν μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από 10%. Ωστόσο για να δοθούν οι τριετίες θα πρέπει να υπάρχει συλλογική σύμβαση εργασίας, δηλαδή να υπάρχει συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων.

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από 1η Ιουλίου 2016.

Αύξηση και του επιδόματος ανεργίας

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας η αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει και το επίδομα ανεργίας. Συγκεκριμένα τον Οκτώβριο το επίδομα θα αυξηθεί κατά 11% και θα πάει στα 399 ευρώ.

Με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου το 2015 τα έσοδα του ΙΚΑ από την αύξηση του κατώτατου μισθού θα αυξηθούν κατά 13.4 εκατομμύρια. Οι απώλειες του ΟΑΕΔ από την αναπροσαρμογή του επιδόματος θα είναι 24.4 εκατομμύρια άρα προκύπτει δημοσιονομικό κενό 11 εκατομμυρίων. Ωστόσο η κατάσταση αντιστρέφεται το 2016 με τα έσοδα των ταμείων να είναι 130.5 εκατομμύρια και τις απώλειες του ΟΑΕΔ 118.5 εκατομμύρια.

Μετενέργεια, Επεκτασιμότητα Συμβάσεων, Διαιτησία

Οσον αφορά την μετενέργεια των συμβάσεων προβλέπεται πως «οι κανονιστικοί όροι συλλογικής σύμβασης, που έληξε ή καταγγέλθηκε, εξακολουθούν να ισχύουν για ένα εξάμηνο και εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό. Η ως άνω παράταση αναστέλλεται σε περίπτωση προσφυγής στη διαδικασία Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Μετά την πάροδο του εξαμήνου οι όροι εργασίας εξακολουθούν να ισχύουν έως ότου λυθεί η τροποιηθεί η ατομική σχέση εργασίας».

Η επεκτασιμότητα των συμβάσεων, προβλέπει πως με απόφαση που εκδίδεται μετά από γνώμη του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, ο υπουργός μπορεί να επεκτείνει και να κηρύξει υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου ή επαγγέλματος συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία δεσμεύει ήδη εργοδότες που απασχολούν το 50% συν ένα των εργαζομένων του κλάδου ή επαγγέλματος.

Παράλληλα προβλέπεται πως την επέκταση μπορεί να ζητήσει και αρμόδια συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων ή των εργοδοτών με αίτηση της, που υποβάλλει στον υπουργό Εργασίας.

Τέλος με την πλήρη επαναφορά της Διαιτησίας προβλέπεται πως «η προσφυγή στη Διαιτησία γίνεται σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων με συμφωνία των μερών. Είναι δυνατή η προσφυγή στη διαιτησία μονομερώς : από οποιοδήποτε μέρος εφόσον το άλλο μέρος αρνήθηκε ή απέρριψε την μεσολάβηση».

Αναγνώστες