Η ΠΝΠ οδηγεί σε ρήξη κυβέρνηση-αιρετούς – Κλίμα “απειθαρχίας” μετά τις διευκρινίσεις Μάρδα

Με κόντρα μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα και πολλών από τους παριστάμενους δημάρχους ξεκίνησε η συνεδρίαση του ...Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ με αντικείμενο την ΠΝΠ της κυβέρνησης με την οποία δεσμεύονται τα αποθεματικά των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και των ΟΤΑ. Αν και ο αναπληρωτής υπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για «στάση πληρωμών παρά μόνο για μετάθεση τους» από τους δήμους, το κλίμα που συνάντησε από «γαλαζοπράσινους» δημάρχους ήταν εχθρικό.

Οι τρεις διευκρινίσεις Μάρδα

Να σημειωθεί ο κ. Μάρδας κάλεσε τους δημάρχους να εφαρμόσουν την απόφαση της κυβέρνησης διευκρινίζοντας ότι η διάθεση αυτών των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό στην ΤτΕ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε έκτακτη ανάγκη, θα γίνει με τους εξής όρους:

-Οι δήμοι θα αποστέλλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο 15νθήμερο.

-Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%.

-Όποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως. Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της «Αττικό Μετρό» που πριν από 20 ημέρες τοποθέτησε στην Τράπεζα της Ελλάδας 450 εκατ. ευρώ και μετά από λίγο ζήτησε πίσω 150 εκατ. και τα πήρε.

Παρ’ όλες τις διευκρινίσεις, στην πλειοψηφία τους οι δήμαρχοι δεν φαίνεται να πείθονται και γι’ αυτό το λόγο αναμένουν και τους περιφερειάρχες τους οποίους αυτή την ώρα ενημερώνει ο κ. Μάρδας, στα γραφεία της ΚΕΔΕ προκειμένου να πάρουν αποφάσεις οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν:

Κινητοποιήσεις: Ήδη συζητείται να πραγματοποιηθούν Πέμπτη και Παρασκευή

Προσφυγή στο ΣτΕ

Μη εφαρμογή (“απειθαρχία”) της ΠΝΠ με βάση σχετικές αποφάσεις των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων.

Το ψήφισμα της ΚΕΔΕ

Η ΚΕΔΕ εξέδωσε ψήφισμα το οποίο συμφώνησαν όλοι εκτός από την παράταξη της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας η οποία ψήφισε λευκό για λόγους που δεν ανταποκρίνονταν στο σκεπτικό της.

Στο ψήφισμα αυτό η ΚΕΔΕ:

Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π., με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της.

Κρίνει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ. ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών , γι αυτό καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π. και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.

Καλεί τους Δήμους όλης της χώρας να προχωρήσουν σε συνεδρίαση του Δημοτικού τους Συμβουλίου, με σκοπό την έκδοση ψηφισμάτων που θα καταγγέλλουν την Π.Ν.Π., τόσο ως πολιτική πράξη, όσο κι ως προς το περιεχόμενό της.

Καλεί τις Δημοτικές Αρχές όλης της χώρας και μέχρι τη σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση , να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η Π.Ν.Π., γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη λειτουργία τους.

Καλεί τους Δήμους όλης της χώρας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μαζί με το προσωπικό τους, αρχής γενομένης από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Δηλώνουμε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα που θα μας δοθεί, με σκοπό να ακυρώσουμε το περιεχόμενο της Π.Ν.Π.

Καλούμε τους Δήμους να αναλάβουν σε τοπικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες με έγκυρο τρόπο για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για κάθε τοπική οικονομία και για κάθε επαγγελματία η εφαρμογή αυτής της πρωτοφανούς κυβερνητικής απόφασης.

Αναγνώστες